Φ. Δρούγκας, πρόεδρος ΔΕΥΑ Κατερίνης: Η πρόσβαση σε ποιοτικό νερό είναι Πολιτισμός

31 October 2017

Για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και τους στόχους για τη ΔΕΥΑ Κατερίνης παραθέτει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος, Φώτης Δρούγκας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

 Κύριε Δρούγκα, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης;

Οι στόχοι που θέσαμε από την αρχή της ανάληψης της διοίκησης στη ΔΕΥΑ Κατερίνης, είναι η ανάπτυξη των  περιοχών του Δήμου μας, που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα. Έτσι λοιπόν, η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας ήταν ένας από τους στόχους μας.  Το πετύχαμε με την επιμελή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης  σε διάφορες κοινότητες του δήμου και περιοχές μέσα στην πόλη της Κατερίνης. Επίσης, σε πρώην κοινότητες του δήμου κατασκευάσαμε δίκτυο αποχέτευσης και παροχές ακαθάρτων, παράλληλα πραγματοποιήσαμε επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων δικτύων αποχέτευσης, για να εξυπηρετήσουμε ολοένα και περισσότερους κατοίκους που παρουσίαζαν λειτουργικά προβλήματα. Ακόμα, στόχο μας αποτελεί η εξέλιξη των διοικητικών υπηρεσιών, με την δημιουργία ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-bill) εξυπηρετώντας τους καταναλωτές μας άμεσα και γρήγορα από όπου και αν βρίσκονται.

 

Ποιες είναι οι δράσεις της ΔΕΥΑ Κατερίνης που έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων;

Επιδιώκουμε όλες οι δράσεις μας να βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη σε όλο το σύνολο του δήμου. Τα τελευταία δυο χρόνια ολοκληρώσαμε  ένα σημαντικό κύκλο εργασιών, τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση. Η κατασκευή  αγωγού αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε διάφορα σημεία της πόλης της Κατερίνης, όπου και τοποθετήθηκαν φρεάτια υδροσυλλογών για την καλύτερη απομάκρυνση των όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα να  έχουν βελτιώσει  σε σημαντικό βαθμό καθολικά την ζωή των κατοίκων. Επίσης, έχουμε προβεί σε προγραμματισμένες  παρεμβάσεις αποκατάστασης μεγάλων βλαβών στο δίκτυο της ύδρευσης, οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών κυρίως από τη 01:00πμ έως 05:30πμ, με στόχο την πρόληψη των βλαβών και τη μείωση  της δυσλειτουργίας στο δίκτυο ύδρευσης από διακοπές νερού, αποφεύγοντας σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των δημοτών.

 

Ποια έργα έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα;

Έχουμε  ήδη έτοιμη τη μελέτη  για την κατασκευή νέου αντλιοστασίου λυμάτων, με σκοπό την  καλύτερη εξυπηρέτηση  των οικισμών της Χράνης, Κ. Αγιάννη και Ν. Τραπεζούντας.

Πραγματοποιούμε  τη μελέτη επέκτασης αποχετευτικού ακαθάρτων στην περιοχή «ΟΑΕΔ» του Δήμου Κατερίνης, η οποία  θα φτάσει στο 98% σε κάλυψη του σχεδίου πόλεως αποχέτευσης ακαθάρτων.

Ακόμη, το έργο εγκατάστασης συστήματος τηλεελέγχου και τηλεπίβλεψης, με ύψος προϋπολογισμού 1.500.000€, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του και επιδιώκουμε μέσα από αυτό το έργο τον περιορισμό των διαρροών ύδρευσης  και την εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε να βελτιωθεί το υδατικό ισοζύγιο της ΔΕΥΑΚ. Τέλος, εξετάζουμε τις δυνατότητες εφαρμογής  μελέτης για εξοικονόμηση ενέργειας, με το σύστημα net-metering στα αντλιοστάσια χαμηλής τάσης ρεύματος

 

Τέλος, πώς διασφαλίζετε την ποιότητα του νερού;

Η ποιότητα του νερού διασφαλίζετε από τους τακτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται κάθε μήνα. Ειδικότερα, εξετάζουμε τα στοιχεία του νερού από όλες τις περιοχές στα όρια του δήμου μας, με σκοπό να έχουμε τη μέγιστα καλύτερη εικόνα της κατάστασης των συστατικών στοιχείων του ύδατος. Προβαίνουμε σε τακτικούς καθαρισμούς των δικτύων της ύδρευσης με την σωστή χλωρίωση αλλά και απολύμανση των δεξαμενών νερού. Προτεραιότητα μας λοιπόν, είναι να διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στο πόσιμο νερό, διότι πρόσβαση σε νερό καλής ποιότητας, σημαίνει Πολιτισμός.

proedros-277x300