Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 09:19

To 1992 η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού για να υπενθυμίζει σε όλους ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος περιβαλλοντικός πόρος που εξαντλείται. Επομένως, η ορθολογική και βιώσιμη χρήση του είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διασφάλιση των μελλοντικών γενεών.

Το 2010 το νερό αναγνωρίσθηκε από τον ΟΗΕ ως ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ το 2015 συμπεριέλαβε το νερό στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs): Υγιεινό νερό και αποχέτευση για όλους. Είναι ο στόχος 6 που αναλύεται σε υποστόχους, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δείκτες για την υλοποίησή τους. Για να υλοποιηθούν, όμως, αυτοί οι στόχοι θα πρέπει το νερό να είναι εκτός από υγιεινό και άφθονο, σε προσιτή τιμή ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα αυτό. Μάλιστα, οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να απολαμβάνουν νερό ποιότητας ανάλογης με αυτήν που απολαμβάνουν οι σημερινοί πολίτες έχοντας ταυτόχρονα και απρόσκοπτη πρόσβαση στο φυσικό αυτό αγαθό.
Στην Ελλάδα οι 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που δραστηριοποιούνται στους Δήμους πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε άφθονο και υγιεινό νερό. Με έργα πολλών δισ. ευρώ σε ύδρευση, αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς, εργαστήρια που ελέγχουν επιστημονικά την ποιότητα του πόσιμου νερού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διεθνή πρότυπα και τιμολόγια που λαμβάνουν υπόψη τις ευάλωτες ομάδες πολιτών εγγυώνται ότι κανείς πολίτης της περιφέρειας της χώρας μας δεν θα στερηθεί το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό. Κανείς δεν θα μείνει πίσω.
Ταυτόχρονα, με ενημερωτικές καμπάνιες και συμμετοχή στην περιβαλλοντική εκπαίδευση οι Δ.Ε.Υ.Α. επιχειρούν να διαμορφώσουν «κουλτούρα νερού» ώστε ο σεβασμός του πολύτιμου αυτού περιβαλλοντικού πόρου να ξεκινάει από την παιδική ηλικία με στόχο να εμπεδωθεί ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση.
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) με μέλη της 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, συμμετέχει φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, συνδιοργανώνοντας στη Θεσσαλονίκη (ΚΕΔΕΑ), στις 22 Μαρτίου, με το Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ), την Ε.ΥΔ.Α.Π, την Ε.Υ.Α.Θ, και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διεθνές Forum με θέμα: «Νερό και αποχέτευση: Κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας». H εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, θα συγκεντρώσει γύρω από το ίδιο τραπέζι φοιτητές, πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες και εργαζόμενους από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, που σκέπτονται, δρουν και εργάζονται για το νερό, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 για το Νερό και την Αποχέτευση. Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου θα παρουσιάσει την προσέγγιση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την υλοποίηση του Στόχου, καθώς και τις ενέργειες και δράσεις των Δ.Ε.Υ.Α. προς την κατεύθυνση αυτή. Σε στρογγυλό τραπέζι για την εφαρμογή του στόχου 6 και των υποστόχων από τις Δ.Ε.Υ.Α. θα συμμετέχει ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής Περιβάλλοντος της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας.

 

Επισυνάπτεται και το πρόγραμμα του Διεθνούς Forum με θέμα: «Νερό και αποχέτευση: Κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας», στο οποίο συμμετέχει και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store