Συνέντευξη του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Γιώργη Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 13:28

SOS για το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. εκπέμπει μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης. Θέτει, δε, δύο επείγοντα θέματα τα οποία κυριάρχησαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.:

- Το κόστος ενέργειας και

- Την υποστελέχωση των επιχειρήσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση “να ενισχύσει της Δ.Ε.Υ.Α. Πριν να είναι αργά”.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ΣΤΗΝ aftodioikisi.gr είναι το εξής:


- Κύριε Δήμαρχε, στις 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), της οποίας είστε Πρόεδρος. Ποια ήταν τα βασικά θέματα που σας απασχόλησαν;

Μέσα στην έξαρση της πανδημίας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με φυσική παρουσία των συνέδρων θεωρώντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη δυναμική στην συζήτηση των σοβαρών θεμάτων των Δ.Ε.Υ.Α. Τα θέματα που σχεδόν μονοπώλησαν τη Γ.Σ. ήταν το κόστος ενέργειας και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στο κόστος ενέργειας υπάρχει διάχυτη ανησυχία στις επιχειρήσεις διότι άρχισαν να έρχονται λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που δεν είναι διαχειρίσιμες, ειδικά στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α. που λειτουργούν στην χαμηλή τάση. Διότι στη χαμηλή τάση παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές διευρύνουν τη διαχρονική αδικία της τιμολόγησης των Δ.Ε.Υ.Α. από τη ΔΕΗ με τιμολόγιο κοινού καταναλωτή, αλλά το κυριότερο αυξάνουν το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα υπερβαίνει το 20% στο συνολικό λειτουργικό τους κόστος.

Οσον αφορά στην υποστελέχωση είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν σοβαρότατες ελλείψεις ιδίως σε επιστημονικό προσωπικό και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του ΄80 κι επομένως μεγάλο μέρος του μόνιμου προσωπικού τους ολοκληρώνει τον εργασιακό του βίο και αποχωρεί. Οι αποχωρήσεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις διότι στερούν από τις επιχειρήσεις την απαραίτητη για την λειτουργία τους τεχνογνωσία και εμπειρία που δεν αναπληρώνεται με εμβαλωματικές λύσεις όπως έκτακτες προσλήψεις ή προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

- Στην ανακοίνωσή σας κάνετε λόγο για αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Δ.Ε.Υ.Α. κατά περίπου 40%, σημειώνοντας ότι οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης έχουν ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν θεωρούνται μεγάλοι καταναλωτές ώστε να ισχύσουν και γι’ αυτές οι ανάλογες ρυθμίσεις. Υπάρχει περίπτωση να δούμε αυξήσεις στα τιμολόγια χιλιάδων καταναλωτών;

Απευχόμαστε μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Η κοινή ωφέλεια είναι στον πυρήνα της λειτουργίας τους και αντανακλά στην κοινωνία. Και αξίζει να αναφέρω ότι από την αρχή της πανδημίας ζητήσαμε να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο νερό για να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές. Γιατί νοιαζόμαστε για τους καταναλωτές που κι αυτοί πλήττονται από το κύμα ακρίβειας όχι μόνο στο ρεύμα, αλλά και σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. όμως δεν είναι μόνο κοινωφελείς επιχειρήσεις, αλλά λειτουργούν και με ανταποδοτικότητα. Δεν επιθυμούν να μετακυλίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και μάλιστα σε μια κοινωνία που πλήττεται από την υγειονομική και την οικονομική κρίση ταυτόχρονα, αλλά δεν πρέπει να καταρρεύσουν.

Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους και επειδή οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με ανταποδοτικότητα, θα αναγκασθούν να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος. Κι αυτό διότι πρέπει να παραμείνουν βιώσιμες και ανθεκτικές για να δίνουν ποιοτικό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στους πολίτες. Αν καταρρεύσουν, το πλήγμα στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτο.

- Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει αυτές τις αυξήσεις;

Στη Γ.Σ. και παρόντος του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα που μας τίμησε με την παρουσία του, συζητήσαμε εκτενώς τις προτάσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Πολιτεία για να αντιμετωπισθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να απαλλαγούν οι Δ.Ε.Υ.Α. από την ρήτρα αναπροσαρμογής, να ισχύσουν γι’ αυτές οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους μεγάλους καταναλωτές και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Είναι προτάσεις εφικτές, δίκαιες και ικανές να μετριάσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Παράλληλα, τονίσαμε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση με επενδύσεις σε ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά απαιτείται χρόνος και «χώρος» στο ήδη κορεσμένο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Και απαιτούνται και οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που, όμως, μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται.

Ο κ. Πέτσας δεσμεύθηκε ότι μέχρι στις 20 Νοεμβρίου θα έχουμε απαντήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμιά εξέλιξη και αυτό εντείνει την ανησυχία μας.

- Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι και η έλλειψη προσωπικού. Κι αυτό εξαιτίας της υπαγωγής τους στους περιορισμούς προσλήψεων του δημοσίου, ενώ οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευση λειτουργούν ανταποδοτικά, δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα ούτε επιχορηγούνται από το Κράτος. Υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

Ελπίζουμε ότι υπάρχει. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δ.Ε.Υ.Α. έχει τεθεί επανειλημμένα εδώ και πολύ καιρό στην αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο κ. Πέτσας φαίνεται ότι κατανόησε το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι θα έχουμε εξελίξεις, αλλά επειδή μέχρι στιγμής δεν είχαμε θεωρούμε ότι πρέπει και ο υπόλοιπος κυβερνητικός μηχανισμός να αντιληφθεί την σοβαρότητα και το επείγον του προβλήματος.

Ανησυχούμε πολύ. Για να βοηθήσουμε την κατάσταση καταγράψαμε τις ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό. Σήμερα λείπουν από τις Δ.Ε.Υ.Α. 800 επιστήμονες. Λέμε ότι θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, αλλά πώς θα γίνει αυτό, όταν δεν ενισχύουμε με προσωπικό επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν οικονομικά το δημόσιο;

Εμείς προτείναμε να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στις Δ.Ε.Υ.Α. να προσλαμβάνουν το αναγκαίο για την λειτουργία τους προσωπικό με προκήρυξη που θα εκδίδει η καθεμιά ξεχωριστά σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τους και οι ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους να εξετάζονται από το ΑΣΕΠ. Μιλάμε για μια ταχεία, διαφανή και αντικειμενική διαδικασία. Θα πρέπει το Υπουργείο να αντιληφθεί ότι η υποστελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. τραυματίζει το παρόν και υπονομεύει το μέλλον τους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στην έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και οι Δ.Ε.Υ.Α. συμπεριλαμβάνονται στους φορείς που θα χρηματοδοτηθούν για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Πώς θα σχεδιασθούν και εκτελεσθούν τα έργα αυτά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Όπως αντιλαμβάνεσθε η υποστελέχωση των Δ.Ε.Υ.Α. θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Πρέπει να το αντιληφθεί αυτό η Κυβέρνηση και να τις ενισχύσει. Πριν να είναι αργά.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store