32η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Αθήνα, 2/12/2022)

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 11:21

Mε επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους των Δ.Ε.Υ.Α. από όλη την Ελλάδα, καθώς και με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτών της Αντιπολίτευσης, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα η 32η Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Στη Γενική Συνέλευση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η ενότητα του χώρου των Δ.Ε.Υ.Α. και ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικού εκπροσώπου των Δ.Ε.Υ.Α. και θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας σε όλα τα ζητήματα του τομέα υδάτων.
Στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε η αγωνία των Δ.Ε.Υ.Α. για το αυξημένο ενεργειακό τους κόστος λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα, που είχε ως συνέπεια την πρόσθετη επιβάρυνση των Δ.Ε.Υ.Α. με πάνω από 120 εκ. ευρώ, καθώς και για την αποδυνάμωση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της υποστελέχωσής τους.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης όσο και και ο Αντιπρόεδρος τηςΕ.Δ.Ε.Υ.Α. Απόστολος Καλογιάννης, ζήτησαν από τα συναρμόδια Υπουργεία την στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. για να διαχειρισθούν το ενεργειακό τους κόστος και ειδικότερα ζήτησαν επαρκή οικονομική ενίσχυση, ειδικό τιμολόγιο ενέργειας για τις Δ.Ε.Υ.Α., "χώρο" στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματοδότηση των ενεργειακών δράσεων των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτάρκεια.
Επίσης, ζήτησαν να δρομολογηθούν ορθολογικές και δίκαιες διαδικασίες για να προσλάβουν οι Δ.Ε.Υ.Α. το απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους προσωπικό με βάση την νομική τους φύση και το θεσμικό τους πλαίσιο, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την ανάληψη από την ΡΑΕ, με βάση νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή, του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ως προς τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή για τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και για τον τομέα των υδάτων γενικότερα.
Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε πρώτη φάση οικονομική ενίσχυση στις Δ.Ε.Υ.Α. ύψους 20 εκ. ευρώ με βάση νομοθετική διάταξη που προωθείται προς ψήφιση για να καλύψουν μέρος της οικονομικής τους επιβάρυνσης που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα ξεκινήσει διάλογος του Υπουργείου με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. με βάση και την μελέτη που έχει εκπονηθεί για 35 Δ.Ε.Υ.Α. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα ιδιωτικοποιηθούν και δεν θα χρεωκοπήσουν.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store