ΔΕΥΑ Καλαμάτας -Θ. Βασιλόπουλος: «Υλοποιούμε σημαντικά έργα για να καταστεί η ΔΕΥΑΚ ενεργειακά αυτόνομη & να περάσει στη νέα εποχή»

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 08:50

Ένα σημαντικό έργο ξεκινά να υλοποιείται στην Καλαμάτα και αφορά στην ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,7 εκατ. € και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Για το συγκεκριμένο έργο μίλησε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος πριν λίγες ημέρες υπέγραψε τη σύμβαση με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

-Τι αφορά το συγκεκριμένο έργο;

«Αρχικά είμαστε χαρούμενοι, γιατί υπογράψαμε ένα σημαντικό έργο, ένα έργο που σχεδιάστηκε από την ΔΕΥΑΚ, το διεκδικήσαμε, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Και αναφέρομαι στις Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας, στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2,3 εκατ. € και χρηματοδοτείται από τον πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης-λυμάτων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Ένα έργο δηλαδή που φέρνει την ΔΕΥΑΚ στη νέα εποχή. Και βέβαια έχουμε σε εξέλιξη το έργο παραγωγής ενέργεια, 2 MW προϋπολογισμού 1,4 εκατ. €. Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται σε απολυτή συνέργεια με το έργο «Προμήθεια Και Εγκατάσταση Συστημάτων Ελέγχου Διαρροών (Τηλεέλεγχος/ Τηλεχειρισμός) Σε Υφιστάμενα Δίκτυα Μεταφοράς Και Διανομής Νερού Της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας», η οποία χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα. Και προφανώς ακολουθούν κι άλλα έργα προκειμένου η ΔΕΥΑΚ να καταστεί όσο το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομη».

-Ποιος ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑ Καλαμάτας;

«Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί σήμερα δεκάδες έργα, τα οποία θωρακίζουν σε επίπεδο υποδομών της περιοχή μας. Έργα που έρχονται να ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας. Παρά την κρίση, παρά τις δυσκολίες, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας αντέχει. Και αυτό είναι κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Στο προσωπικό, στη διοίκηση, στην εμπειρία που υπάρχει. Παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται αλλά ξεπερνιούνται, η ΔΕΑΥΚ πρωταγωνιστεί στο επίπεδο εκτέλεσης έργων, υλοποιώντας ένα τεχνικό πρόγραμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργα που ταλαιπωρούν λόγω της φύσης τους, δεν είναι από εκείνα τα έργα που είναι αρεστά στους πολίτες γιατί δεν φαίνονται, αποτελούν όμως την ουσία, τις υποδομές και είναι προς όφελος της κοινωνίας μας».

-Τι άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη;

«Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δεκάδες έργα που βρίσκονται είτε σε επίπεδο μελετών, είτε σε διαγωνιστική διαδικασία, είτε σε εξέλιξη. Και αναφέρομαι στον αγωγό Φ800 με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως ως προς το βασικό υλικό, τα έχουμε πει, υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικώς θα έχουμε θετικές εξελίξεις στις αρχές του 2023. Το τεράστιο έργο της δεξαμενής στο Αη Γιάννη Καρβούνη, που καταφέραμε και εξασφαλίσαμε το απαιτούμενο επιπλέον ποσό και προχωράει κανονικά, την αντικατάσταση χιλιομέτρων δικτύου αγωγών ύδρευσης στον κεντρικό ιστό της Καλαμάτας. Ολοκληρώνεται σχεδόν η β’ φάση, που αφορά περίπου 26 χλμ., έχει λάβει χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να ξεκινήσει η γ’ φάση και φυσικά ακολουθεί η δ’ φάση που έχει μελετητική ωριμότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ίσως από τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιούνται. Και πολλά άλλα έργα φυσικά, μικρότερα ή μεγαλύτερα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, σήμερα μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη ΔΕΥΑΚ. Να υπάρξει η κατάλληλη υποστήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό, με επιστήμονες ώστε να ανταποκριθεί η δημοτική επιχείρηση στις πράγματα αυξημένες ανάγκες. Η ΔΕΥΑΚ, το έχω ξαναπεί, μπορεί να σύρει την άρμα της ανάπτυξης για την Καλαμάτα. Η ΔΕΥΑΚ που ετοιμάζεται άλλωστε για να περάσει στη νέα εποχή, την ψηφιακή εποχή, την εποχή που θα κληθεί να προσαρμοστεί στις πράσινες πολιτικές και στα θέματα τις κλιματικής αλλαγής».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store