Γιώργος Μαρινάκης -πρόεδρος ΕΔΕΥΑ: «Την ιδιωτικοποίηση δεν τη φοβάμαι. Ανησυχώ όμως για την κατάρρευση»

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 09:06

Ο κ. Γιώργος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ σχετικά με το νόμο που πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή για τα ύδατα, αναφέρθηκε σε σημαντικές παραμέτρους.

Συγκεκριμένα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, δήλωσε:

«Έγινε πολλή συζήτηση για το ν/σ και την ιδιωτικοποίηση αλλά η επόμενη ημέρα φέρνει πολλά ζητήματα στην επιφάνεια και κυρίως αν θα έχουμε ΔΕΥΑ, εφόσον συνεχιστεί αυτή η τακτική-πολιτική. Η ιδιωτικοποίηση είναι ένας φόβος ή αν θέλετε μια πολιτική υποψία. Το ζητούμενο είναι όμως αυτό που σας είπα, αν θα έχουμε ΔΕΥΑ».

«Μην ξεχνάμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι περιουσία των Δήμων»

 «Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το σύστημα και το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μια ασφάλεια Δικαίου και μια ισχυρή νομολογία. Μην ξεχνάμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι περιουσία των Δήμων και δεν μπορεί να κάνει κανείς κουμάντο σε αυτή την περιουσία. Εμείς ακούσαμε με προσοχή και τη δήλωση του Πρωθυπουργού και του δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ότι θέμα ιδιωτικοποίησης δεν τίθεται».

«Να ανοίξει επιτέλους ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος»

«Τίθεται όμως μια ανάγκη να ανοίξει επιτέλους ένας δημόσιος διάλογος επί της ουσίας με ερωτήματα όπως: Τι πραγματικά θέλουμε για τη διαχείριση των νερών; Ποια είναι η πολιτική μας για τις ΔΕΥΑ; Τηρούνται οι υποσχέσεις; Τους δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν λειτουργικά; Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το τεράστιο ενεργειακό κόστος που βαραίνει τις ΔΕΥΑ και κατ’ επέκταση τα τιμολόγια των πολιτών;»

 Το ζήτημα της οικονομικής στήριξης

“Έχουμε κουραστεί να ακούμε ότι θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 60% του ενεργειακού κόστους. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ! Είναι ξεκάθαρη η φύση των ΔΕΥΑ εκ του νόμου. Επιτελούμε δημόσια υπηρεσία, δημόσια λειτουργία. Σηκώσαμε το βάρος του Καλλικράτη σε έργα υποδομών και δεν είχαμε καμία στήριξη. Τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Τρίτση» ήταν σε μια σωστή κατεύθυνση αλλά και σε αυτά η επαρχία αδικήθηκε από το πλαφόν χρηματοδότησης”.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης

 “Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που συνεχώς αναδεικνύουμε, είναι αυτό της υποστελέχωσης. Η 3Κ ήταν ένας ατυχής τρόπος ενίσχυσης για εμάς. Το σωστό είναι η κάθε ΔΕΥΑ να μπορεί να κάνει προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ και να τονίζεται το θέμα της εντοπιότητας”.

Εν κατακλείδι, φτιάχτηκε ένας νόμος που δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η όποια συζήτηση έγινε κατόπιν εορτής και με επίκεντρο μόνο την ιδιωτικοποίηση. Εγώ επαναλαμβάνω. Την ιδιωτικοποίηση δεν τη φοβάμαι. Ανησυχώ όμως για την κατάρρευση».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store