Συνέντευξη Γιώργου Μαρινάκη, Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 14:08

Επανεξετάζεται η συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.  Γ. Μαρινάκης. Η αρχική πρόβλεψη για μία Δ.Ε.Υ.Α. ανά Περιφέρεια έχει εγκαταλειφθεί. Ανω τελεία στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές φαίνεται να είναι τα νέα δεδομένα στο θέμα που έχει απασχολήσει όλη τη χώρα.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης για την υπόθεση που είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετούς μήνες. Υπόθεση, η οποία κατά πολλούς υποκρύπτει προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μαρινάκη, στη βάση των συζητήσεων που κάνει όλο αυτό το διάστημα, η ιδέα της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις επανεξετάζεται, ενώ η αρχική πρόβλεψη για μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά Περιφέρεια έχει εγκαταλειφθεί.
«Σχέδιο νόμου δεν έχουμε πάρει ποτέ στα χέρια μας. Ανακοινώσεις ακούσαμε και μάλιστα αποσπασματικές. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι πως η κυβέρνηση μετά την αντίδραση που υπήρχε και έγινε με επιχειρήματα και όχι στο όνομα της αντιπολίτευσης, θεωρώ πως το επανεξετάζει το θέμα. Η αρχική πρόβλεψη για μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά περιφέρεια έχει εγκαταλειφτεί» ανέφερε συγκεκριμένα στην «Ε», ο κ. Μαρινάκης.
Μιλώντας για το νομικό μέρος των συγχωνεύσεων, για τις οποίες παρατήρησε πολλά προβλήματα καθώς περιλαμβάνονται και δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α., είπε πως «ήταν μια πολύ κακή απόπειρα νομοθέτησης και δεν είχε καν τα δεδομένα του θέματος. Εκτιμώ πως με το διάλογο που έγινε και με τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει και με τις προτάσεις που θα κάνουμε σαν Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μαζί με την ΚΕΔΕ, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να το δει συνολικά το θέμα».

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης, που θέλει να κάνει έναν οργανισμό για το αρδεύσιμο νερό ο κ. Μαρινάκης σχολίασε πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει και το πόσιμο νερό καθώς «τα περισσότερα δίκτυα στη χώρα εκτός από αχαρτογράφητα είναι και κοινά της άρδευσης με της ύδρευσης» σημειώνοντας πως «πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και κάποια πράγματα να έχουν μια στόχευση στο πώς θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης και πώς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο νερό».
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα μήνα έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα «Ενημέρωση και συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α.». Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιοργάνωση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων που λειτουργούν υπηρεσίες ύδρευσης, όπως μέχρι εκείνη την περίοδο παρουσιάσθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι νομικά έωλη και λειτουργικά ανεφάρμοστη. Κι αυτό διότι η αναγκαστική συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. και των Υπηρεσιών Ύδρευσης των Δήμων σε δυσλειτουργικούς, συγκεντρωτικούς και απρόσωπους Οργανισμούς σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων, παραβιάζει τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της διοικητικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. όπως αυτές αποτυπώνονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και αναιρεί τις αναγκαίες συνθήκες για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του αυτοδιοικητικού σκοπού παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, τον οποίο αυτές υπηρετούν. Η αναγκαστική εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων των Δήμων τους σε νέα νομικά σχήματα, εγείρει, επίσης, σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Αναφέρθηκε ακόμα πως τα σημερινά προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. με βασικότερα την υποστελέχωση και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος για τα οποία, όμως, δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις αφού δεν έχουν λάβει καμιά μέχρι σήμερα ενίσχυση από την Πολιτεία, δεν επιλύονται με τη ατελέσφορη και βίαια αλλαγή της λειτουργικής δομής τους, αλλά απαιτούν άλλες γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις, ενώ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής τους αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της διοικητικής τους ικανότητας μπορούν να αξιοποιηθούν εργαλεία που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στη διάθεσή του όπως μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες, διαδημοτικές συνεργασίες, εθελοντικές συνενώσεις κ.α.
Η γενική συνέλευση ζήτησε να ξεκινήσει καλόπιστος, εποικοδομητικός και εξαντλητικός διάλογος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ΚΕΔΕ, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών) μετά την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών.
Η κ. Όλγα Κοτσελίδου, Γενική Διευθύντρια της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σχολίασε από την πλευρά της πως, μια τέτοια εξέλιξη για την οποία είναι ενήμερος ο πρόεδρος κ. Μαρινάκης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν είναι ενάντια στις όποιες μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να έχουν σωστές βάσεις για την εξυγίανση.

Πηγή : Εφημερίδα "Ελευθερία" https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/354396-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%B1.html?fbclid=IwAR2UwpXW2_RTk7wCMUP17Zqw5uSXIIFs5js2VcJM3ENiTvFNbJ1qgAx_CZE

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store