Πρόεδρος ΔΕΥΑ Καστοριάς: Χρειάζεται πολιτική λύση στο πρόβλημα των οφειλών

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 11:14

Tα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΥΑ Καστοριάς με το σοβαρό θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ, που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της, σχολίασε στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος κ. Στυλιανός Φουλιράς.

-κ. Φουλιρά, ποια είναι η κατάσταση σήμερα πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Βρισκόμαστε σε έναν κλοιό. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια οφειλή που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ, η οποία μας ακολουθεί εδώ και χρόνια και επηρεάζει αρνητικά την όλη λειτουργία μας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει επαναλαμβανόμενες συσκέψεις και με τη δημοτική Αρχή και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία δύσκολη.

 

-Πώς δημιουργήθηκε αυτή η οφειλή;

Επί εποχής «συγχωνεύσεων» Καλλικράτη, συγχωνεύτηκαν και όλα τα αντλιοστάσια και πέρασαν στη ΔΕΥΑΚ μαζί με τις οφειλές που είχαν. Από 1,5 εκ. οφειλή προς τη ΔΕΗ πήγαμε στα 5 εκ. Τα χρέη αυτά των αντλιοστασίων παλαιότερα τα αναλάμβαναν οι κατά τόπους κοινότητες. Δεν μπορώ να πω βεβαίως ότι δεν έγιναν και λάθη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς παλεύουμε και πληρώνουμε τις τρέχουσες οφειλές αλλά η βασική οφειλή παραμένει, η οποία μάλιστα επιβαρύνεται από πανωτόκια. Σημειώστε, ότι όπως και η ΔΕΗ ζητάει τα χρήματά της από εμάς έτσι και μείς έχουμε οφειλές δημοτών περίπου 2,5 με 3 εκ. καθώς ο κόσμος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο «άνοιγμα», για το οποίο πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.

 

-Τι λύσεις υπάρχουν;

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει μια σειρά ενεργειών, με επιστολές και παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς. Άλλη λύση ίσως είναι ο περιβόητος πόρος για τη Δ. Μακεδονία. Συζητάμε αυτές τις μέρες για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και πώς θα βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

 

-Σε άλλους τομείς αρμοδιοτήτων σας, πώς κινείστε;

Προσπαθούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από όλα αυτά και να κάνουμε το έργο που πρέπει προς όφελος των πολιτών. Λειτουργούμε σε ικανοποιητικό βαθμό αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν όπως βλάβες κτλ. Λόγω του ότι η περιοχή μας είναι ορεινή και το δίκτυο πεπαλαιωμένο, οι βλάβες είναι συχνές. Όμως, ήδη τρέχουμε έναν διαγωνισμό για την αντικατάσταση του δικτύου και αισιοδοξούμε  ότι όλα θα πάνε καλά.

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις, Δράσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

water quality

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Ενημερωθείτε για το νερό που πίνετε

Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Εφαρμογή Ποιότητας Νερού

google paly iconapp store